Tillverkning

Varje matta är ett omsorgsfullt hantverk. Dessa mattor är gjorda i Indien, där tuftningstekniken har en lång tradition som konstfullt handarbete. Ullen är från utegångsfår. Av Ullen spinner man garn till lagom tjocklek för att passa mattan. Garnet färgas till mattdesignens olika färgnyanser i kokande vatten med färgpigment i. Garnet rörs runt för hand med speciella verktyg. Det färgade garnet torkas sedan helt torrt.

Själva tuftningstekniken går till på följande sätt:

På stommen som är av bomull ritas mattmönstret in. Små bitar av ullgarnet skjuts in i ett pistolliknande verktyg och klipps av till en jämn lugg. Denna lugg kommer sedan att vara uppåt, den del av mattan man går på. Därefter skjuter man för hand in ullen med hjälp av "pistolverktyget", i stommen utav bommullstyg. Denna process upprepas för hand, tills mattan bit för bit blir klar.

Ofarligt naturligt lim läggs på baksidan av bomullstyget för att hålla ullen på plats. En ny bommulls bit läggs ovanpå limmet. Stommen av bomull, som ligger nedåt mot golvet, är vanligen naturvit oavsett mattans färg. Detta gör att baksidan aldrig färgar av sig på underlaget.

Tuftade mattor är slitstarka mattor. Naturlig ull gör att de även är smutsavstötande och mycket hållbara.


Tillverkning fördjupning:

Tuftning är ett gammalt europeiskt sätt att göra mattor. Det finns ett ”matt-bälte” kring Varenasi i Indien. Sedan 1700-talet har man tillverkat mattor, enorm kunskap har bildats om tvätt och behandling genom många års erfarenhet.

Indier som tillverkar är hinduer och muslimer. Bönder först och främst, som gör denna syssla när de inte kan utföra andra sysslor. Regn kan pågå i många veckor.

Ullblandningen som används (gasner ull) är noga utforskad och utvald från olika sorters får: En del är lokal ull (från lokala får). Den ullen är kraftigare och står mer uppåt, mattare. En del är importerad från Nya Zeeland och är mkt glansig (den australienskasiska är mer lämpad till konfektion-kläder). Blandar man ull glansig och grövre ull, som är automatiskt mattare får man en optimal konsistens. För tuftade ullmattor.

Ullen är spunnen innan. Fabriksspunnen blir hårdare och speglar mönstret bättre. Handspunnen blir inte jämn och fäller. Det går inte att göra tuftning av den - om det inte ska vara väldigt grovt och ojämnt.

Tidigare har de provat att klistra fast baksidan med naturklister. Mattorna luktade och sög åt sig fukt (ruttnade). Nu har man Klister från Sibagei.

Ullblandningen tvättas efter mattan är färdig för att ge den bättre glans. Man klipper till den. Till tuftade mattor används inte tvättmedel, bara tvål, naturtvål kommer från växtriket. Klipps efter det har torkat. Olika ull tar färgen olika. Den glansiga ullen blir färgen är väldigt jämn. Kraftig ull, tar inte emot färg.  Det som används är sibagei – schweitziska färgmedel. Godkänt av EU.Leveranstid

Leveranstid meddelas i samband med intresseanmälan/beställning.

Mattorna handgörs oftast efter beställning, då det är unika designprodukter. De tillverkas med traditionsenlig stor kunskap i Indien. I vissa fall finns de i lager hos ArtGotland, som innehar upphovsrätten till dessa designmattor.